Léčivé rostliny, houby a lišejníky

Když uprostřed zimy začne konečně proudit míza ve stromech, jsi s námi, paní, zosobnění probouzející se Přírody. Na tvém čele září zlatá hvězda, kterou pletu z travin a bylin předchozího roku, hvězda, která září na nebesích, zatímco mrazivý vítr ustupuje tomu jarnímu, přinášejícímu déšť, ptačí zpěv a zelenající se větve staletých stromů. Když lidé sbírají rostliny, kéž si vybaví tvou podobu, pocítí úctu a nikdy netrhají více, než kolik opravdu potřebují. Tu nejkrásnější z rostlin nechť nechají na místě, aby květem a semeny dala vzniknout dalším pokolením. Díky tobě a tvému zářivému muži, vám příběhovým bytostem, že jste mi daly vnuknutí a pomohly objevit kouzlo léčivých rostlin.

Milý poutníku v neviditelné síti, co jsi zavítal do těchto končin, věz, že Příroda kolem nás poskytuje mnohé dary, které můžeme s úctou využít. Mým záměrem je, abys na vlastní kůži poznal a pochopil, jak moc jsme s ostatními živými tvory propojení v síti jiné podstaty, než je ta, v které právě brouzdáš, v síti, která vznikla spolu s našimi prvotními předky ze slunečních paprsků, rozbouřených vod, vzduchu a kamení. My všichni jsme na sobě bytostně závislí, my jsme život na Zemi – zvířata, rostliny, houby, prvoci, bakterie a mnozí další. K tomuto poznání a úctě ti snad pomohou následující směsi vycházející ze středoevropských lidových bylinných receptů, které jsou upraveny podle současných poznatků a důvtipu jejich tvůrce. Každá směs je doplněna vyprávěnou vzpomínkou na moc a sílu svého zvířecího jmenovce. V dnešní společnosti je předcházení nemocem i pravidelná starost o naše tělo a mysl plně v našich rukou – záleží na poznání a snaze každého z nás. Nechť ti v tom tyto směsi, recepty na chutné jídlo a odkazy na články také pomohou.

Červenka Žluna Jestřáb Vydra Ťuhýk Vlaštovka Medvěd Drozd Slunovrat
pro dobrou náladu, proti nespavosti a bolesti hlavy protijed a prevence onemocnění ledvin, jater a lymfy na zlepšení zraku a předcházení nemocem očí pro předcházení zákeřným nemocem a ochranu pohlavních orgánů k posílení srdce, pročištění krve a léčbě některých zánětů pro urychlení uzdravování a podporu pročišťování dodání síly, vitamínů a minerálů proti dýchacím obtížím, kašli, chřipce a jiným virózám léčivá lidová směs devatera kvítí

Červenka

třezalka nať
dobromysl nať
mateřídouška nať
jahodník list
rozmačkané bobule (sladkoplodého) jeřábu
kvasinky dle volby

– pro dobrou náladu
– na uklidnění, proti vypětí a nespavosti, proti bolestem hlavy
– zmírnění svalové horečky
– všelék (tj. posilnění obranyschopnosti v případě, že na nás „něco leze“)
– protijed proti dlouhodobě působícím jedům

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti. Pro přípravu bylinného piva/vína směs zalijte teplou vodu, přidejte rozmačkané bobule/ovoce a druh kvasinek, který vám chutná a který upřednostňujete. Zakryté plátěným šátkem nechte kvasit, délka kvašení opět záleží na vás.

Bylo zjištěno, že:
– dobromysl dokáže výrazně chránit buňky před poškozením radiací1
– podle mnohých výzkumů je třezalka účinná proti různým druhům depresí a proti oxidačnímu stresu2 3
– mateřídouška vykazuje antioxidační, protimikrobiální a protirakovinné působení4 a je součástí výzkumu proti rakovině prsu5
– rostlinné potraviny bohaté na antioxidanty, především ovoce a zelenina, zřejmě zmírňují škodlivé účinky oxidačního stresu na duševní zdraví6 7
– vyšší spotřeba zeleniny zřejmě snižuje riziko rozvoje deprese až o 62 %8 9
– podle dvojitě slepé, placebem kontrolované, klinické studie zázvor působí proti bolestem hlavy10
– nadbytek kyseliny arachidonové, která se ve velkém vyskytuje v živočišné tukové tkáni (především v kuřecím mase a ve vejcích)11, je u sledovaných skupin spojován s vyšším rizikem depresí a sebevražd12

Pečená zelenina se středověkou zálivkou

Zálivku připravte z menšího množství nefiltrovaného piva nebo nefiltrovaného vína (podle toho, co upřednostňujete), které nalijte do plecháčku nebo menšího hrnce. Zvlášť smíchejte trochu rozdrceného žitného nebo špaldového zrna (případně celozrnné mouky) s vodou a vzniklé těsto zavažte do kusu čistého plátna. To ponořte do tekutiny v plecháčku a přiveďte k varu. Ihned poté odstavte a nechte zálivku vychladnout. Vyjměte plátno s těstem, které do plecháčku ještě vymačkejte. Zálivku dochuťte trochou kmínu a jablečného moštu.

Mezitím na plátky nakrájejte zeleninu dle chuti: cuketu, brokolici, rajče, brambory, batáty, lilek, cibuli, mrkev, celer, pórek, topinambury, tuřín, vodnici atp. Zeleninu vyskládejte na plech nebo do zapékací mísy a přidejte na malé plátky nakrájené stroužky česneku. Zeleninu posypte čerstvými nebo sušenými jeřabinami a sušenou mateřídouškou, dobromyslí a třezalkou, případně dalšími bylinami a kořením (třeba sušenou paprikou, kurkumou a zázvorem). Můžete rovněž na ozdobu přidat snítky dobromysli. Zeleninu pečte v troubě doměkka. Po vyndání z trouby zeleninu zalijte připravenou zálivkou, přidejte naklíčený hrách nebo pučálku (naklíčený hrách ještě opražíte), na plátky nakrájené ředkvičky, jarní cibulku, polníček a semínka nebo nadrcené ořechy dle chuti, případně i květy právě kvetoucích jedlých rostlin.

Zeleninu podávejte s různými druhy salátu, na kostičky nakrájenou hruškou, kvašeným zelím, čerstvým chlebem a jablečným moštem na zapití.

Nastala hluboká noc. Hvězdy jasně svítily a jejich třepotavé světlo procházelo skrze temné koruny stromových velikánů. Vesnice byla ponořena do spánku. Zadul vichr. Ti, co se ještě neodebrali do říše snů, se ani neodvážili škvírkou mezi dveřmi vykouknout ven. Moc dobře věděli, co se za chvíli prožene po lesní pěšině. Na vzdáleném vrcholu hořel červenooranžový oheň, který se neustále přibližoval. Cválání. Záře se přibližovala, oheň praskal. Jezdec s loučí v ruce se vynořil z lesa a na rozcestí se zastavil. V červené kukle vypadal jako kat. Hlasitě dýchal. Pravou rukou si kuklu pomalu sundal. Jeho oči žhnuly jako plamen. „Tati!“ vykřikl mladík ze snu. Obraz se rozplynul. Byl jasný den. Pod zalesněným kopcem tekl průzračný potok, který se spokojeně vlnil údolím, obklopeným skalami. Jaro hrálo všemi barvami. Kvetly bílé Sasanky a fialové Jaterníky, Buky, Duby a Habry byly osázeny dosud mladým, křehkým listím. Zpoza keře vyletěl malý ptáček s jako oheň červeným hrudníčkem. Posadil se na větvičku malého bukového semenáčku, aby měl hezký výhled na právě probuzeného mladíka a nádhernou dívku, která se k němu tiskla. Její šat byl vyšívaný různými vzory, které mladíkovi připomněly všemožné byliny – Mateřídoušku, Řebříček, Pelyněk, Třezalku a mnohé další. Mladík se usmíval. Už byl docela klidný a spokojený. Políbil dívku na lesklé hnědé vlasy a znovu usnul. Lískové keře za jejich hlavami se tiše nakláněly v rytmu jarního vánku.

Žluna

zlatobýl květ
svízel nať
hluchavka bílá květ
zeměžluč nať
čekanka nať
řepík nať
rozmačkané bezinky
kvasinky dle volby

– předcházení onemocnění ledvin, jater a lymfy
– protijed, který rychle působí

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti. Pro přípravu bylinného piva/vína směs zalijte teplou vodu, přidejte rozmačkané bobule/ovoce a druh kvasinek, který vám chutná a který upřednostňujete. Zakryté plátěným šátkem nechte kvasit, délka kvašení opět záleží na vás.

Bylo zjištěno, že:
– zlatobýl vykazuje antioxidační, antibakteriální a protimikrobiální schopnosti, především proti Staphylococcus aureus, Candida albicans a Candida parapsilosis13

– svízel, kromě svých antioxidačních schopností, urychluje léčbu popálenin14
– různé druhy hub mohou omezit zánětlivé reakce15
– konzumace ovesných vloček vede k zlepšení jaterních funkcí16
– živočišné bílkoviny a živočišný tuk ze stravy byly spojeny s poklesem funkčnosti ledvin17 18 a ledvinovými kameny19
– zpracované maso jako šunka, slanina, párky atp. je spojováno s vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva20
– 95 % příjmu dioxinů (vysoce toxických polutantů) pochází z živočišných produktů21
– 8 z 12 běžně používaných pesticidů způsobují hromadění alfa-sinukleinových proteinů v nervových buňkách (spojované s Parkinsonovou chorobou)22 23
– těžké kovy z prostředí jsou spojovány s Parkinsonovou chorobou24
– po konzumaci živočišných bílkovin se ledviny během několika málo hodin přepnou do hyperfiltračního módu25 26

Zapečená houbová směs s ovesnými vločkami a zeleninovou omáčkou na způsob svíčkové

Jednu červenou cibuli, stroužek česneku a půl šálku vlašských ořechů rozmixujte najemno. Přidejte šálek žampiónů, šálek hlívy a šálek uvařené červené čočky nebo ledvinovitých fazolí, šálek vařených semen merlíku nebo quinoy a šálek ovesných vloček. Znovu rozmixujte. Je-li směs tuhá, přidejte trochu vody. Nakonec do směsi přidejte alespoň dvě lžíce lahůdkového droždí, mletých lněných semínek, petrželky a jednu lžičku sušeného zlatobýlu, svízele a mateřídoušky. Můžete dochutit pepřem, sušenou paprikou nebo bazalkou. Máte-li hotovo, dejte připravenou směs do pekáče a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny, dokud směs neztuhne.

Mezitím si připravte zeleninový vývar s kořenovou zeleninou a uvařenou luštěninu dle chuti a rozmixujte je spolu s česnekem, kurkumou, mateřídouškou, trochou popence a listy pampelišky na omáčku.

Upečenou směs nakrájejte na kousky, zalijte omáčkou a podávejte spolu s brusinkami nebo borůvkami. Talíř ozdobte čerstvými bylinkami. Jako přílohu můžete použít uvařené batáty a topinambury s kedlubnou. K zapití se hodí teplý mátový nálev.

Na kraji lesa se ozývalo pravidelné klepání. Vyčerpaný otec nesl svou čtyřletou dceru přes zalesněné kopce a hluboká údolí, kam dosud jen málokdo vkročil. „Hlavně vydrž!“ řekl si pro sebe. Suťové lesy se střídaly s bukovými a dubovými pralesy. Slunce zapadalo a on stále šel, propocený, zadýchaný. Byla už noc, když dorazil k dřevěnému domku bylin znalé stařenky. Dveře se se skřípotem otevřely a jemné měsíční světlo ozářilo vrásčitou tvář. Stařena pokynula otci, a ten vešel dovnitř. Položil svou dceru na připravené lůžko a samým vyčerpáním padl na hliněnou zem. Hlasitě dýchal. Klidná stařenka si zatím prohlédla tělo mladé dívky. Bylo celé nažloutlé, na zádech měla škrábance a na noze zmijí uštknutí, zakryté léčivými listy Jitrocele. Stařenka na nic nečekala. Rozpálila hliněnou pec a začala na ní v hrnci vařit silný vývar. Do vedlejšího kotlíku nasypala různé léčivé byliny, které visely po celé místnosti. Když se hnědovlasý, statný otec vzpamatoval, začal vysvětlovat: „Byla na ni uvalena kletba, protože se stala svědkem znesvěcení chrámu vládce podzemní říše.“ Tak si ty nešťastné události otec vysvětloval. Stařena na ránu po hadím uštknutí nalila obsah koženého měchu. Ozvalo se šumění, dívka ze spánku vykřikla. Když se trochu probrala, stařena jí dala napít bylinného nálevu z kotlíku. „Zůstaňte oba zde,“ řekla stařena způsobem, který nedovoloval sebemenší odpor, „během dalších dní bude jíst jen vývary a pít bylinné nálevy spolu se silným odvarem z kořene Čekanky.“ V tu chvíli se ze střechy ozvalo praskání. Stařena zavřela oči. Její mysl hýřila představivostí. Pronikavě zaskřehotala. Otec i dívka se vyděsili, praskání zmizelo a do nastalého ticha se ozvalo šumění křídel. Na kraji lesa se odloupla borka, lepkavý jazyk vnikl do podkoří stromu a vysál larvy hmyzu. Dívka se usmála, poprvé za poslední dny. V jejích očích se objevil zlatý plamen. „Tvá dcera se brzy uzdraví,“ pravila stařena nezvykle vlídně, „ještě toho hodně v životě dokáže. Na tuto příhodu si už ani nevzpomene.“

Jestřáb

světlík nať
heřmánek květ
chrpa květ
lnice nať
rozmačkané plody rakytníku
kvasinky dle volby

– na zlepšení zraku
– předcházení nemocem očí

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti – spařené byliny je možné použít do obkladu na oči. Pro přípravu bylinného piva/vína směs zalijte teplou vodu, přidejte rozmačkané bobule/ovoce a druh kvasinek, který vám chutná a který upřednostňujete. Zakryté plátěným šátkem nechte kvasit, délka kvašení opět záleží na vás.

Bylo zjištěno, že:
– světlík vykazuje ochranné účinky proti fotostárnutí způsobeném UVB zářením27

– strava bohatá na karoteny (provitamín A) s vysokým obsahem luteinu a zeaxantinu vykazují schopnost zabránit zkoumaným nemocem očí28
– dýně jsou celosvětově významným zdrojem karotenoidů29
– antioxidant sulforafan nacházející se v brukvovité zelenině chrání zrak před oxidačním stresem30

Dýňová polévka s mrkví, kedlubnou, naklíčeným hrachem a žitnými plackami

Dvě najemno nakrájené cibule vložte do hrnce spolu s trochou vody. Cibuli vařte do změknutí, poté přidejte vydlabanou a nakrájenou dýni, alespoň dvě nakrájené mrkve a nastrouhanou kedlubnu. Volitelně můžete přidat nakrájený batát nebo bramboru. Chvíli zahřívejte a po několika minutách přilejte alespoň litr a půl zeleninového vývaru, případně horké vody smíchané s natí petržele, celeru a listy libečku. K dochucení přidejte pepř, kurkumu, zázvor, mateřídoušku nebo tymián. Vařte do změknutí. Poté polévku odstavte a důkladně rozmixujte. Přidejte čerstvý libeček, petrželku a naklíčený hrách, který klíčil ve vlhku alespoň dva dny. Promíchejte a polévku podávejte s žitnými plackami. Polévku můžete ozdobit květy světlíku nebo modré chrpy.

Placky připravte z celozrnné žitné mouky smíchané s vodou tak, aby vzniklo těsto. Do těsta přidejte nadrcené lněné semínko a kmín. Nechte chvíli odležet. Poté z těsta vytvořte placky, vložte je do trouby a pečte, dokud nebudou dostatečně křupavé.

Vidím špičaté hory, temné lesy, hluboké srázy a nekonečné řeky. V mlhavém oparu vysoko nad Zemí jsem pánem. Už od dávných věků pozoruji lidské hemžení, kdy si lidé začali budovat první vesnice. Byly to temné časy plné snění a všudypřítomné smrti, která se procházela krajinou ve stopách temného lovce. Viděl jsem, jak lidé chovali zvířata a získali tak od nich mnohé nemoci, od Koní rýmu, od Krav spalničky. Mysleli si, že je to trest za neúctu a že jedině novou úctou je možné dosáhnout smíru a uzdravení. Ach, bláhoví tvorové, hledali pomoc u zvířecích spojenců a léčivých rostlin, které tehdy měly skutečně snad jako jediné moc uzdravovat. Je to příklad toho, že mnohé věci tušili a jiné je dovedly na scestí. Znovu, každým dnem. Daleké ledy, deštné lesy, pustiny a světlé háje plné bylin. Svět se mění a tvorové se mu přizpůsobují. Nikdo nezapře svůj původ, že byl na počátku jen sluneční paprsek, voda, vzduch a kámen. Nikdo nemůže popřít, že obýval rozlehlá moře, pouště, tropické lesy, stepi, ledové kraje. Natolik je to vypsáno v jeho těle, mysli a podobě. Stačí se jen dívat a neutopit se v domněnkách. Příběhy nám napoví, bystrá mysl navede. Vidím vše ostře a jasně zrakem dravce, kterým jsem.

Vydra

měsíček květ
svízel nať
řebříček květ
kopřiva list
vrbka květ
rozmačkané maliny
rozmačkaná jablka
kvasinky dle volby

– pro předcházení zákeřným nemocem
– pročišťuje krev a chrání pohlavní orgány
– působí proti bolestem kloubů

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti. Pro přípravu bylinného piva/vína směs zalijte teplou vodu, přidejte rozmačkané bobule/ovoce a druh kvasinek, který vám chutná a který upřednostňujete. Zakryté plátěným šátkem nechte kvasit, délka kvašení opět záleží na vás.

Bylo zjištěno, že:
– měsíček vykazuje protizánětlivé a antibakteriální působení31
– lněná semínka mohou redukovat míru množení rakovinných buněk při rakovině prostaty32
– vyšší přísun vlákniny omezuje riziko rakoviny tračníku a prsu, cukrovky, srdečních chorob, obezity a vůbec předčasného úmrtí33 34
– bobule mají schopnost napravovat škody způsobené oxidací a záněty, a mají rovněž protinádorové působení35 36
– celistvá rostlinná strava jako celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce a luštěniny, snižuje riziko vzniku mnoha druhů rakoviny i dalších chorob37
– vláknina a vitamín C obsažené v ovoci a zelenině významně snižují riziko rakoviny prsu38
– lignany obsažené v lněném semínku tlumí účinky estrogenu, a tak snižují riziko rakoviny prsu39 40
– dvě a více porcí zeleniny denně je spojeno se signifikantně sníženým rizikem rakoviny prsu (především estrogen receptor-negativního a progesteron receptor-negativního typu)41
– konzumace mléčných výrobků zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prostaty, narozdíl od nemléčných zdrojů vápníku42
– maso obsahuje typ železa (hem), jehož příjem ve stravě je spojován s rakovinou tlustého střeva43
– maso připravované při vysokých teplotách obsahuje rakovinotvorné heterocyklické aminy44
– na rozdíl od rostlinných tuků, je konzumace tuků živočišného původu spojována s vyšším rizikem rakoviny slinivky břišní45 46

Květáková kaše s vařenými listy, zelím a pečenou červenou řepou

Tři červené řepy pořádně očistěte a neoloupané nakrájejte na půlky. Pak je vložte na pekáč, přidejte nakrájenou cibuli, posypte dobromyslí a zakryté pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C. Poté pekáč odkryjte, zeleninu promíchejte a už bez přikrytí pečte do změknutí.

Mezitím najemno nakrájejte listy řepy a listy kapusty, které chvíli povařte s trochou vody. Uvařené listy můžete dochutit středověkou zálivkou (viz recept výše u směsi červenka). Nakonec je ozdobte květy měsíčku.

Zvlášť uvařte květák, který poté rozmačkejte nebo rozmixujte na kaši. Do kaše vmíchejte lžíci lněného semínka, dvě lžíce lahůdkového droždí, lžičku sušené nati svízele, bukvice lékařské a popence.

Dále nakrouhejte zelí, které uvařte v zeleninovém vývaru z kořenové zeleniny doměkka. Dochuťte mateřídouškou.

Upečenou řepu nakrájejte na klínky a odstraňte slupky. Okořeňte dle chuti. Podávejte s uvařenými listy, květákovou kaší, vařeným zelím, nakrájenými hruškami, brusinkami, libovolnou naklíčenou luštěninou a obilnými plackami.

Na ostrově uprostřed rozlehlého jezera stála dřevěná vesnice obehnaná špičatými palisádami. Hladina jezera kolem ní vypadala klidně, jen v dáli, kde jezero přecházelo v mokřad a mokřad v les, se ozýval křik vodních ptáků, zvěstující blížící se nebezpečí. Obyvatelé vesnice to moc dobře věděli. Už od rána se připravovali na střetnutí s nepřítelem, který se šířil krajinou jako lavina. Kam vkročil, tam zabíjel, zotročoval a vydíral, takže mnohé oběti chtě nechtě musely narukovat do jeho řad. Nepřátelé vypalovali lesy a nutili růst jen rychle rostoucí stromy a plodiny, aby měli co největší krátkodobý zisk, zásoby, na další výpravy. Větve zapraskaly. Na břehu jezera se začaly vynořovat postavy nasoukané do rybího brnění. Nadávaly, střílely zapálené šípy a prosekávaly si cestu klestím. Mnozí z nepřátel se ve velkém nahrnuli na dřevěnou cestu, která vedla po vodní hladině a mířila ke vchodu do hradiště. I když většinou padli za oběť šípům a oštěpům obránců, přece jen se jim podařilo dostat až k bráně. Málem by se dostali dovnitř a započali by tak krvavá jatka, avšak na poslední chvíli se z vody vynořila skupina bojovníků, která popadla nepřátele za krk, provedla dobře mířený řez bronzovými zbraněmi a zmizela zase pod hladinou. Vojáci na břehu stáli jako zaražení. Slunce jim zasvitlo do obličeje a úplné je oslnilo. Nedaleko od nich se v bystrém potůčku proháněla Vydra, která se po chvilce vynořila nad šumící průzračnou hladinu s rybí kořistí v tlamě. Vypadala ladně a sebevědomě. „To jsou kouzla!“ vykřikli vojáci na břehu jezera, „rychle pryč!“ Jakákoli jejich soustředěnost se rozplynula. Byli drceni šípy, oštěpy a tajemnými bojovníky rychle se vynořujícími z vod. Přeživší nepřátelé se rozutekli na všechny strany. Obyvatelé vesnice si oddechli. Získali čas na další válečné přípravy.

Ťuhýk

rozrazil květ
truskavec nať
brutnák květ
bříza list
nakrájené hložinky
rozmačkané plody (černého) rybízu
kvasinky dle volby

– odstraňuje jedy z krve, pročišťuje krev
– posiluje srdce
– léčí některé záněty

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti. Pro přípravu bylinného piva/vína směs zalijte teplou vodu, přidejte rozmačkané bobule/ovoce a druh kvasinek, který vám chutná a který upřednostňujete. Zakryté plátěným šátkem nechte kvasit, délka kvašení opět záleží na vás.

Bylo zjištěno, že:
– rozrazil má antioxidační a protimikrobiální účinky, především proti Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes a Listeria ivanovii47

– hloh vykazuje preventivní působení proti kardiovaskulárním chorobám, rovněž s antioxidačními a protizánětlivými schopnostmi48
– vyšší příjem antioxidantů ze stravy je spojován se značně nižším rizikem lymfomu49

– luštěniny zlepšují regulaci hladiny cholesterolu a inzulinu50
– celozrnné obiloviny zlepšují mnoho faktorů ovlivňujících riziko srdečních chorob51
– rostlinná strava zlepšuje funkci tepen, narozdíl od klasické stravy, která naopak zvyšuje riziko anginy pectoris o 186 %52
– tři a více porcí listové zeleniny denně vede k poloviční pravděpodobnosti onemocnění lymfomem53
– tři porce celozrnných obilovin denně mohou pomoci snížit vysoký krevní tlak podobně jako běžné léky54 55
– ke snížení krevního tlaku přispívá konzumace zeleniny, hlavně syrové56
– ibiškový čaj pomáhá udržovat optimální krevní tlak57
– konzumace kurkuminu zpomalila nebo úplně zastavila růst buněk myelomu58
– míra „západních“ rakovinových onemocnění a srdečních chorob je výrazně nižší u populací stravujících se rostlinně59
– sledovanou skupinu lidí, kterým byla předepsána strava na rostlinném základu a z „úplných“ potravin, v 99 % nepostihla žádná vážnější srdeční příhoda60
– porucha erekce většinou souvisí s cévním onemocněním61
– člověk je kvůli konzumaci masa a mléčných výrobků vystaven viru bovinní leukémie62 63
– pitvy pacientů zemřelých na Alzheimerovu chorobu opakovaně ukázaly, že tito pacienti mívají v mozkových cévách signifikantně zvýšený výskyt plaků a zúžení cév64 65
– živočišné produkty nadměrně zvyšují krevní tlak66

Mrkvové/dýňové noky s ovocnou omáčkou, mákem a květy brutnáku

Několik mrkví nebo jednu dýni omyjte, rozkrojte (v případě dýně i vydlabejte) a nakrájejte na malé kousky. Ty nasypte do hrnce, zalijte vodou a vařte doměkka. Poté slijte a nechte vychladnout, abyste mohli kousky pohodlně rozmačkat na kaši. Až budete mít hotovo, přidejte celozrnnou žitnou nebo špaldovou mouku, případně namleté zrno, dále pak naklíčenou pšenici a lžičku rozdrcených lněných semínek. Můžete přidat i předem uvařené, opláchnuté a rozmixované fazole. Množství surovin odhadněte tak, aby vzniklo těsto, které nebude příliš lepkavé ani tuhé. Lžící vytvarujte noky, které vkládejte do vroucí vody. Vařte zhruba 10 minut, dokud nebudou noky hotové.

Mezitím si připravte nakrájená jablka, nakrájené vypeckované švestky (můžete použít meruňky, broskve, hrušky nebo sladké jeřabiny) a maliny, které vložte do hrnce se lžičkou kurkumy a lžičkou zázvoru. Zalijte vodou a vařte zhruba 10 minut.

Uvařené noky zalijte připravenou omáčkou, posypte mákem, konopným semínkem, květy brutnáku a listy polníčku. K zapití se hodí ibiškový čaj.

Z okolních lesů se ozval strašlivý křik. Vojáci stáli uprostřed palouku a nevěděli, co se to k nim z té zalesněné, skalnaté krajiny přibližuje. Šípkové, trnkové a hlohové keře na okraji drobného políčka nic neprozrazovaly. Stály nehybně, jako bych se jich lidský křik vůbec netýkal. Vojáci se sešikovali. Snažili se dodat si odvahy, musí přece splnit princovo přání a to zpropadené hradiště dobýt. Už otrávili prameny, potůčky, tepny krajiny. Popravili zajatce, zbýval jen poslední krok. „Přece se nenecháme rozhodit nějakým řevem!“ pravil rázně jejich velitel, i když v jeho hlase byly znát špatně skrývané obavy. Vojáci to vycítili a dostali strach. Řev se přibližoval. Srdce světa bylo blízko. Velitel chtěl jít dál, přál si být vyznamenán. Než však stačil vydat pokyn k pochodu, jeho pobočník se s děsivým zaduněním svalil na Zem. V obličeji měl zařazený dlouhý oštěp. Vojáci se nestačili vzpamatovat. Zničehonic se na ně vyvalila horda místních obyvatel. Velitel stál jako zaražený, zdálo se mu, že se trnité keře rozestupují, aby uvolnily cestu bojovníkům, oděným v bílých plátěných tunikách. Ve vzduchu byl cítit pach železa, pach krve. Jeden z bílošedě oděných bojovníků měl kolem očí černé pruhy, namalované dřevěným uhlím. Byl rychlý. Hodil oštěpem, který se zabodl přímo do velitelova břicha. Ten vykřikl a už by se svalil na Zem, kdyby ho pomalovaný muž nezachytil a jako svou kořist nedopravil k trnitým keřům. Tam, mezi hlohovými ostny, seděl malý ptáček, který celé to lidské hemžení se zájmem sledoval. Schován mezi zeleným listím a červenými plody počkal, až bitevní vřava utichla. Pak ulovil drobnou Myš, kterou napíchl na trn vedle již delší dobu nabodnutých brouků. Roztomile zatřepetal křidélky. Černé pruhy kolem očí se mu zaleskly. Po trnech i po celém palouku tekla krev poražených nepřátel.

Vlaštovka

vlaštovičník sušená67 nať
kokoška nať
měsíček květ
jitrocel list
provazovka prášek
rozmačkané ostružiny
kvasinky dle volby

– zrychluje uzdravování
– podporuje pročišťování

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti. Pro přípravu bylinného piva/vína směs zalijte teplou vodu, přidejte rozmačkané bobule/ovoce a druh kvasinek, který vám chutná a který upřednostňujete. Zakryté plátěným šátkem nechte kvasit, délka kvašení opět záleží na vás.

Bylo zjištěno, že:
– vlaštovičník působí baktericidně, především proti Staphylococcus aureus, Bacillus anthracis, Bacillus cereus a E. coli68

– kokoška má protizánětlivé a protibakteriální vlastnosti69
– provazovka působí proti rakovině kůže a tlustého střeva70
– antioxidant sulforafan, který se ve velkém nachází v brukvovité zelenině, má protirakovinné účinky71, chrání mozek72, zrak73, redukuje alergické záněty horních cest dýchacích74 apod.
– nedostatek draslíku může vést k vysokému krevnímu tlaku a mrtvici, naštěstí se ho hodně nachází v rostlinách, především v meruňkách a čočce75
– podle randomizované, dvojitě slepé, placebem kontrolované studie, kurkumin urychluje rekonvalescenci po operacích76
– konzumace kurkumy pomáhá při osteoartróze77

Oves s růžičkovou kapustou, čočkou a pečenou zeleninou

Den před vařením namočte zrníčka ovsa, aby dostatečně změkla. Druhý den pak vodu slijte, přidejte propláchnutou čočku a společně vařte doměkka.

Mezitím na kostičky nakrájejte celer, cibuli, batáty a česnek, které vyskládejte na plech. Posypejte dobromyslí, mateřídouškou, kurkumou a sušenou paprikou. Pečte doměkka. Nakonec zeleninu posypejte čerstvou natí petrželky, pažitky, případně jarní cibulkou a rukolou.

Růžičky kapusty rozkrojte na poloviny, vložte je do hrnce s trochou vody (k dochucení můžete přidat kousky provazovky) a duste pod pokličkou zhruba 10 minut. Poté přidejte scezený oves a čočku a vařte doměkka. Nakonec přidejte upečenou zeleninu a libovolná semínka, promíchejte a teplé podávejte s měsíčkovým nálevem k zapití. Jako zákusek se hodí kousky libovolného ovoce.

Nastal podzim. Stromy zbarvily své listí do žluta a červena, aby se mohly připravit na zimní spánek. Nebe bylo jasně modré. Malá dívenka vyběhla z vesnice směrem k louce, kde se pásl dobytek. Přímo nad její hlavou proletěla Vlaštovka, která se chystala opustit tento svět, aby se na jaře mohla opět vrátit. „Ty jsi hezká“, zašeptala dívenka, „mám tě ráda.“ Usmála se. Změna. Svítání. To samé místo, jen je dívka o půl roku starší. V čerstvě vypraných bílých šatičkách sedí na louce, poslouchá zpěv ptáků smíchaný se šuměním prvního listí a průzračných vod nedalekého potoka. Trhá stvoly kvetoucích Pampelišek, aby upletla věnec pro svého nemocného bratříčka a alespoň trochu ho rozveselila. „Vlaštovička lítá,“ zpívá smutně, „povídá, že svítá.“ Svítá! Dívka se zarazila. Zamrkala. Svítá! Slyší snad jen hlasy ve své hlavě? Nebo tu skutečně někdo mluví? Svítá! Zvuk se blížil, hlasy sílily. Dívka vstala. Obrátila zrak na jasné Nebe a v tu chvíli, nečekaně, se přímo nad ní prohnalo celé hejno štěbetajících Vlaštovek. Dívce to připadalo zvláštní. Chvilku jen beze slova pozorovala, co se děje. Otočila se. Viděla, jak Vlaštovky dosedají na střechy domů, jak si lebedí v koruně statné Lípy, rostoucí na návsi. Běžela zpět do vesnice. Když se dostala k domu svých rodičů, ze dveří rychlostí blesku vyběhl její bratříček. Smál se a ukazoval kolem sebe. „To je nádhera!“ vykřikl a upřel zrak na Lípu plnou Vlaštovek. Vypadal už docela zdravě. Svítá! Svítá! Svítá! Dívka ho se slzami v očích objala. Teď se smáli oba. Vesničané jen nechápavě kroutili hlavami, tolik Vlaštovek ve svém životě snad ještě nikdy neviděli. Na malovaném domě kováře, který předchozí den odjel do města, se usadila jedna obzvláště hezká Vlaštovička. Spokojeně se na oba sourozence podívala. „Mám tě ráda,“ zašeptala. Světlo ranního Slunce ozářilo vesnici.

Medvěd

česnek medvědí list
pampeliška list a květ
popenec nať
rozmačkané jahody
rozmačkané třešně
kvasinky dle volby

– dodává sílu, vitamíny a minerály

Pro přípravu povzbuzujícího nápoje k pročištění a zlepšení výkonu přidejte čerstvé byliny a ovoce do řepné šťávy, rozmixujte a ihned podávejte. Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti. Pro přípravu bylinného piva/vína směs zalijte teplou vodu, přidejte rozmačkané bobule/ovoce a druh kvasinek, který vám chutná a který upřednostňujete. Zakryté plátěným šátkem nechte kvasit, délka kvašení opět záleží na vás.

Bylo zjištěno, že:
– medvědí česnek má kardioprotektivní účinky78

– pampeliška zlepšuje tělesný výkon79
– antioxidanty se nachází především v rostlinách80

– řepa zlepšuje tělesný výkon při zachování stejného tepu81 82 83
– piloti, kteří jedí směs fytonutrientů koncentrovaných v různých druzích rostlinné stravy, jako jsou citrusy, oříšky, semínka, dýňová semena a papriky, vykazují nižší úroveň poškození DNA v reakci na kosmické záření84

Řepný salát s jarními bylinkami

Dejte zvlášť vařit řepu a zvlášť pohanku, obě do změknutí. Po uvaření řepu oloupejte a nakrájejte na kousky, které spolu s přeceděnou pohankou nasypte do připravené mísy. Přidejte naklíčenou čočku, hrách či jinou oblíbenou luštěninu, listy salátu různých odrůd a barev, ředkvičky, případně další oblíbenou zeleninu, kterou máte rádi (třeba obvyklé rajče a okurku). Přidejte konopná, dýňová nebo slunečnicová semínka a najemno nakrájené čerstvé jarní byliny: listy pampelišky, česnáčku, bršlice, ptačince, mladé listy lípy a listy obvykle chuťově výraznějšího medvědího česneku a popence. Doporučuji přidat mladé listy buku, které salátu dodají příjemně nakyslou chuť. Všechny byliny vložte do salátu a zalijte trochou ovocné šťávy, díky jejímuž antioxidačnímu působení zůstane salát déle čerstvý. Salát promíchejte. Na ozdobu přidejte květy sedmikrásky, rozrazila rezekvítka, fialky, pampelišky a dalších bylin, které jste si oblíbili. Salát můžete samozřejmě okořenit dle chuti, například kousky sušené zeleniny, koriandrem, pepřem, hořčičným semínkem, řeřichou, pažitkou nebo natí petrželky.

Zasněženou krajinou se proháněl Jelen se zlatými parohy. Rychlý jako blesk prozkoumal hluboké rokle, vysoké kopce, rozlehlé lesy, kam lidská noha dosud nevkročila, zkrátka každou skulinku. Opatrně nahlédl do jeskyně, kde odpočíval starý huňatý Medvěd. Nedaleko odtud se nedávno poprali dva muži ze znepřátelených rodů, a to kvůli princezně, která pocházela z bohatého sousedního kmene. Byl to boj o lásku, moc, potěšení či bohatství? Těžko říct, každopádně se jednalo o zkoušku síly. Oba muži se proti sobě postavili statečně čelem. Jejich blyštivé nákrčníky zářily a železné zbraně skřípaly. Starci ve svých příbězích vyprávějí, že se až Země třásla. Bojovali ve sněhu, od rána až do večera. V pravé poledne k nim přistoupili jejich přátelé a příbuzní, kteří se na sebe s křikem vrhli v závislosti na tom, komu projevovali přízeň. Všem se zdálo, že se okolní stromy naklánějí a Jmelí z jejich korun dopadá na Zem v celých hnízdech. Nad hlavami jim kroužilo hejno Krkavců. Byla to vskutku zajímavá podívaná, která nezůstala bez odezvy. Brzy se shromáždili vesničané z okolí, kteří tleskali, zpívali a sázeli na vítěze. „Kdo vyhraje?“ volali první podnikavci, „rod Jelena nebo rod Havrana? Vsaďte si mince!“ Není divu, že navečer došlo k potyčkám naprosto nesouvisejícím s původním soubojem. Krkavci krákali v rytmu zpěvu nadšených diváků. Nastala tma. Kdyby oba soupeři pokračovali v boji, pravděpodobně by se navzájem uštvali k smrti. Naštěstí je přerušil příjezd onoho velmože, po jehož dceři oba muži tak zoufale toužili. Hlasitě se zasmál. „Takový zápal jsem tedy nečekal,“ pronesl zvonivým hlasem, „oba jste prokázali dostatek síly a statečnosti.“ Soupeři padli k Zemi, propocení a udýchaní. „A mám pro vás dobrou zprávu,“ pokračoval velmož s jiskrou v očích, „mám totiž dvě dcery na vdávání.“ Diváci vypadali ohromeně. Přítomné děti s chutí pojídaly křížaly. „Chceš říct,“ pravil muž z rodu Jelena ke svému soupeři, „že jsem se s tebou patlal zbytečně?“ „To by znamenalo,“ odvětil muž z rodu Havrana, „že bychom byli příbuzní. My dva. To nikdy nedopustím!“ Ani to nedořekl, a už se proti sobě oba rody pustily. Došlo k pořádné rvačce, která v okolním sněhu vytvořila skutečné umělecké obrazce. Když se mnohem později krajina zazelenala, ptáci začali zpívat a oznamovat tak jaro, starý Medvěd se jen neochotně vyškrábal ven z pohodlí jeskyně. Došel až na místo souboje, které bylo stále rozryto jak po vpádu stáda hladových Divočáků. „To je dobře,“ řekl si starý hnědý Medvěd pro sebe, „že už nemusím kořínky vyhrabávat, stačí je jen sesbírat.“ Zabručel. Čerstvý vzduch pročesal jeho hustý kožich.

Drozd

jedle / smrk výhonky
mateřídouška nať
bez květ
lípa květ
tužebník květ
větvičník prášek
nakrájené šípky
rozmačkaná jablka
kvasinky dle volby

– pomáhá proti dýchacím obtížím, kašli, chřipce a jiným virózám
– předcházení bolestem uší a krku

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti. Pro přípravu bylinného piva/vína směs zalijte teplou vodu, přidejte rozmačkané bobule/ovoce a druh kvasinek, který vám chutná a který upřednostňujete. Zakryté plátěným šátkem nechte kvasit, délka kvašení opět záleží na vás.

Bylo zjištěno, že:
– černý bez v průměru výrazně zkracuje dobu trvání nachlazení85

– šípky mají protizánětlivé a antioxidační působení86
– pět a více porcí ovoce a zeleniny denně je spojováno s vyšší produkcí ochranných protilátek, které působí proti činitelům vyvolávajícím zánět plic87
– česnek může výrazně snížit riziko nakažení a průběh nachlazení88
– diverzita střevního mikrobiomu je výrazně vyšší u lidí, kteří mají ve své stravě dostatek planě rostoucích rostlin a hlíz89

– lutein, nacházející se v listové zelenině, zlepšuje kognitivní a sluchové funkce90
– několik porcí ovoce a zeleniny navíc dokázalo snížit počet astmatických záchvatů na polovinu91
– heterocyklycké aminy, vznikající při smažení masa, jsou spojovány až s 3x vyšším rizikem rakoviny plic92

Cuketový guláš s batátem, zázvorem a vlašskými ořechy

Tři na půlkolečka nakrájené cibule vložte do hrnce s trochou vody a přiveďte k varu. Přidejte lžíci sušené kurkumy, drceného kmínu a mleté sušené papriky, dále půl lžíce sušeného zázvoru.

Mezitím na kostičky nakrájejte jeden větší batát, dvě menší cukety a několik růžiček brokolice. Do hrnce přidejte batáty spolu s trochou vody a vařte asi 10 minut za občasného míchání. Poté přidejte brokolici a cuketu, případně kousek čerstvého zázvoru. Vařte, až cuketa změkne. Guláš můžete zahustit celozrnnou moukou smíchanou s vodou. Nakonec přidejte šálek najemno nadrcených vlašských ořechů, tři třené stroužky čerstvého nebo předem upečeného česneku, lžičku dobromysli, pažitky, mateřídoušky, popence a rozmarýnu. Odstavte, okořeňte dle chuti a promíchejte. Podávejte s čerstvým listovým salátem, uvařenou čočkou s topinambury, čerstvým chlebem a bezovým nálevem k zapití.

Zima trvala dlouho. Venku vládl mráz spolu se štiplavým větrem, který měl na svědomí život nejednoho lehkomyslného poutníka. Před několika dny se kolem prohnalo vojsko, které si jako diví lovci vzalo vše, na co mělo chuť. Kníže ho prý nakonec dokázal překvapit a porazit, nikdo v to však už nedoufal. Ani mladík, který teď ležel v horečkách uprostřed dřevěného domku, schovaného v lesích. Hlasitě kašlal a hlava se mu div nerozletěla na kusy. Zdály se mu divoké sny o běsech, které se na Koních prohánějí vesnicemi, loupí, vraždí a znásilňují. Mladík se chtěl pomstít. Vykřikl ze spaní. „Až přijde jaro,“ šeptal, „kruh se uzavře. Přízraky, co dusí krajinu, vystopuji až do jejich země, vypráším jim kožich, že se už nikdy znovu neodváží u nás objevit.“ Otevřel oči. Sebral poslední síly, aby mohl vypít zbytek připraveného odvaru. Pak znovu usnul. Probral se až za několik dní, kdy mráz už pomalu ustupoval. Na vršek blízkého Smrku se posadil malinký Drozd. Načechral si peříčka a drápky odškrábal zbytky ledu z jehličím pokryté větve. Zazpíval svou líbeznou píseň. Krajina mu odpovídala, míza dosud spících stromů začala znovu proudit, dveře od dřevěného domku se pomalu otevřely. Z nich vystoupil mladík, který v ruce pevně svíral sekeru s dlouhým tmavě hnědým topůrkem. Usmíval se. Celý les se rozezpíval. Mladík se ztratil mezi vzrostlými stromy.

Slunovrat aneb devatero kvítí

třezalka květ
pelyněk květ
řepík květ
mateřídouška květ
řebříček květ
lípa květ
bez květ
dobromysl květ
máta květ

– léčivá lidová směs devatera kvítí proti „devatero neduhům“
– pro rozveselení a předcházení onemocněním

Pro přípravu nálevu zalijte byliny horkou vodou a nechte louhovat podle chuti. Sušené byliny je možné vložit do bylinného polštáře po lepší spaní.

Slunovratový koláč s čerstvým ovocem, jahodovou polevou a květy bylin

Smíchejte šálek najemno drcených vlašských ořechů s šálkem drcených lískových oříšků. Přidejte lžíci drceného lněného semínka, trochu vody a celou směs ručně stlačte na těsto. Z těsta vytvořte koláč, který nechte ve sklepě či ledničce vychladnout.

Mezitím si připravte ovoce, které budete chtít vložit na koláč: čerstvé jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, najemno nakrájená jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky a mnohé další ovoce, které zrovna máte k dispozici. Po vychladnutí těsta vložte veškeré ovoce na koláč. Nebojte se z barevného ovoce vytvořit různé slunovratové obrazce, inspirované například lidovými vzory. Nakonec rozmixujte několik čerstvých jahod, přidejte k nim libovolnou ovocnou šťávu a vzniklou polevu nalijte na koláč. Navrch nasypte květy bezu, třezalky, dobromysli, máty a mateřídoušky. Můžete přidat konopné semínko a naklíčenou pšenici.

Ohně hoří až do Nebes, ozařují okolní krajinu, lesy, louky, políčka. Jejich plameny pronikají do tmy a spolu se stříbrným světlem Měsíce vytvářejí tajemnou hru barev. Dřevo praská, lidé skáčou přes ohně, hodují, pijí bylinná a ovocná piva, jedí kaše, sladké, slané, maštěné. Všichni se smějí a radují, mladí, staří, i ti nejmenší. Babičky vyprávějí příběhy o zlatém květu Kapradí, mladé dívky sbírají byliny, které mají mít v tento čas kouzelnou moc. Žehnají jim slovem, ohněm a vodou ze studánky. Volají postavy ze starých příběhů, duchy rostlin a zvířat, víly, lesní bytosti a samotné bohy. Pocity tancují spolu s lidmi, přeskakují z mysli jednoho do mysli druhého. Přijď k nám! Červenko, Žluno, Jestřábe, Vydro, Ťuhýku, Vlaštovko, Medvěde, Drozde, přijďte k nám i ostatní, Liško, Vlku, pojď též Třezalko, Mateřídouško, Řebříčku, Metličko, Sedmikrásko, Rozrazile, Řepíčku, přijďte rostliny, houby, zvířata! Písně znějí, píšťaly vydávají pronikavé zvuky. Nastává čas, kdy se hranice mezi světy stírají, kdy se minulost míchá s přítomností a přítomnost s budoucností. Zdravé tělo, zdravá mysl. Zdravá mysl, zdravé tělo. Rozum a pocity. Kruh se uzavírá. Slunce je na vrcholu své síly, která rostla a slábne. Lidé tančí, zpívají a smějí se. Už od dávných věků jsme s nimi spojeni v jednom zdánlivě nekonečném přírodním pochodu. Jsme stvořeni z našich předků, neseme v sobě stopy jejich životů, které nám pomohou pochopit dnešní dobu a rozhodnout se podle nejlepšího uvážení. K tomuto poznání není lepší doby, než jakou je tajemný slunovrat.

A co „léčení pomocí zvířat“ a jiné neověřené postupy?

„Druzí právě předtím něco o té jeho chorobě už říkali a něco ještě vykládali a každý navrhoval nějaký způsob léčení. A tak povídá Kleodémos: ‚Jestliže tedy někdo sebere levou rukou ze země zub hraboše zabitého tak, jak jsem právě řekl, a zaváže jej do čerstvě stažené lví kůže a pak ji obalí kolem nohou, ta bolest ihned přestane.‘ ‚Ne do lví,‘ na to Deinomachos, ‚ale do kůže laně ještě jalové a neobskočené. Tak je, jak jsem slyšel já, ta věc nejpravděpodobnější: laň je přece rychlá a má v nohách největší sílu. Lev je sice silný a jeho sádlo, pravá přední tlapa a dlouhé vlasy z jeho hřívy mohou mít velký účinek, jestliže by jich někdo dovedl používat se zaříkáváním každé z těch věcí příslušejícím, ale vyléčení nohou se od nich vůbec nedá očekávat!‘ Kleodémos na to: ‚Také já jsem dříve byl toho názoru, že je zapotřebí kůže jelení, protože jelen je rychlé zvíře; nedávno mě však člověk z Libye, který se v těch věcech vyzná, poučil o jiném – řekl, že lvi jsou rychlejší než jeleni. Prostě prý je při pronásledování dohoní! Přítomní potvrdili, že ten Libyjec mluvil správně.‘ Já se otázal: ‚Domníváte se tudíž, že se takové věci dají odstranit nějakým zaříkáním nebo nějakými amulety, přičiňovanými zvenčí, když choroba vězí uvnitř těla?‘ Zasmáli se mým slovům a zřejmě odsuzovali moji velkou nerozumnost, poněvadž jsem nechápal věci tak jasné, o nichž by nikdo, kdo má zdravý rozum, nepochyboval, že tomu snad tak není. A jenom lékař Antigonos, jak se zdálo, byl potěšen mou otázkou. Už dlouho ho tuším nedbali, když chtěl Eukratovi pomoci svým lékařským uměním a doporučoval mu, aby se zdržoval vína, jedl zeleninovou stravu a vůbec nepřepínal své síly. Avšak Kleodémos promluvil s úsměvem: ‚Co to říkáš, Tychiade? Zdá se ti neuvěřitelné, že by z takových věcí plynul nějaký užitek při nemocích?‘ ‚Také že ano,‘ já na to, ‚ledaže bych měl hlavu celou pomatenou, abych věřil, že by věci vnější, které nemají s vnitřními příčinami chorob nic společného, jsou-li přičiňovány, jak říkáte se zaříkáváním a nějakým čarováním, mohly účinkovat a přinášet vyléčení. To se nemůže stát, ani kdyby někdo do kůže nemejského lva zavázal celých šestnáct hrabošů! Já aspoň jsem častokrát viděl samotného lva kulhat bolestmi, ač byl oděn celý do své kůže!‘“ – Milovník lží, O bozích a lidech93, Lúkiános, 2. století n. l.


 


Odkazy

  1. ARAMI, S., AHMADI, A., et al.; The radioprotective effects of Origanum vulgare extract against genotoxicity induced by (131)I in human blood lymphocyte, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23413802
  2. KLEMOW, K. M., BARTLOW, A., et al.; Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum), US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/
  3. MICHEL, T. M., PÜLSCHEN, D., et al.; The role of oxidative stress in depressive disorders, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22681168
  4. JARIĆ, S., MITROVIĆ, M., et al.; Review of Ethnobotanical, Phytochemical, and Pharmacological Study of Thymus serpyllum L., US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525464/
  5. BOZKURT, E., ATMACA, H., et al.; Effects of Thymus serpyllum extract on cell proliferation, apoptosis and epigenetic events in human breast cancer cells, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23163852
  6. MCMARTIN, S. E., JACKA, F. N., et al.; The association between fruit and vegetable consumption and mental health disorders: evidence from five waves of a national survey of Canadians, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295173
  7. PANDYA C. D., HOWELL K. R., et al.; Antioxidants as potential therapeutics for neuropsychiatric disorders, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123357
  8. TSAI, A. C., CHANG, T. L., et al.; Frequent consumption of vegetables predicts lower risk of depression in older Taiwanese – results of a prospective population-based study, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22176686
  9. GOMEZ-PINILLA, F., NGUYEN, T. T.; Natural mood foods: the actions of polyphenols against psychiatric and cognitive disorders, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22334236
  10. MARTINS, L. B., RODRIGUES, A. M. D. S., et al.; Double-blind placebo-controlled randomized clinical trial of ginger (Zingiber officinale Rosc.) addition in migraine acute treatment, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29768938
  11. NATIONAL CANCER INSTITUTE; Table 4. Food sources of arachidonic acid (PFA 20:4), listed in descending order by percentages of their contribution to intake, based on data from the National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006, National Cancer Institute [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://epi.grants.cancer.gov/diet/foodsources/fatty_acids/table4.html
  12. VAZ, J. S., KAC, G., et al.; Omega-6 fatty acids and greater likelihood of suicide risk and major depression in early pregnancy, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23726775
  13. TOIU, A., VLASE, L., et al.; Solidago graminifolia L. Salisb. (Asteraceae) as a Valuable Source of Bioactive Polyphenols: HPLC Profile, In Vitro Antioxidant and Antimicrobial Potential, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680997/
  14. KAHKESHANI, N., FARAHANIKIA, B., et al.; Antioxidant and burn healing potential of Galium odoratum extracts, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3764671/
  15. MORO, C., PALACIOS., I., et al.; Anti-inflammatory activity of methanolic extracts from edible mushrooms in LPS activated RAW 264.7 macrophages, ScienceDirect [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611010107
  16. CHANG, H. C., HUANG, C. N., et al.; Oat prevents obesity and abdominal fat distribution, and improves liver function in humans, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23371785
  17. LIN, J., HU, F. B., et al.; Associations of Diet with Albuminuria and Kidney Function Decline, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2863979/
  18. FRASSETTO, L., MORRIS, R. C. JR., et al.; Diet, evolution and aging–the pathophysiologic effects of the post-agricultural inversion of the potassium-to-sodium and base-to-chloride ratios in the human diet, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11842945
  19. ROBERTSON, W. G., HEYBURN, P. J., et al.; The effect of high animal protein intake on the risk of calcium stone-formation in the urinary tract, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/573189
  20. AMERICAN INSTITUTE FOR CANCER RESEARCH; Cancer Prevention Recommendations, American Institute for Cancer Research [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/
  21. SCHECTER, A., STARTIN, J., et al.; Congener-specific levels of dioxins and dibenzofurans in U.S. food and estimated daily dioxin toxic equivalent intake, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9738211
  22. CHORFA, A., LAZIZZERA, C., et al.; A variety of pesticides trigger in vitro α-synuclein accumulation, a key event in Parkinson’s disease, ResearchGate [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.researchgate.net/publication/267044023_A_variety_of_pesticides_trigger_in_vitro_a-synuclein_accumulation_a_key_event_in_Parkinson’s_disease
  23. AMERICAN PARKINSON DISEASE ASSOCIATION; The Relationship Between Pesticides and Parkinson’s, American Parkinson Disease Association[online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.apdaparkinson.org/article/the-relationship-between-pesticides-and-parkinsons/
  24. VOGT, R., BENNETT, D., et al.; Cancer and non-cancer health effects from food contaminant exposures for children and adults in California: a risk assessment, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140444
  25. SIMON, A. H., LIMA, P. R., et al.; Renal haemodynamic responses to a chicken or beef meal in normal individuals, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9761506
  26. KONTESSIS, P., JONES, S., et al.; Renal, metabolic and hormonal responses to ingestion of animal and vegetable proteins, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2166857
  27. LIU, Y., HWANG, E., et al.; Protective Effects of Euphrasia officinalis Extract against Ultraviolet B-Induced Photoaging in Normal Human Dermal Fibroblasts, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6275060/
  28. ABDEL-AAL, E. M., AKHTAR, H., et al.; Dietary Sources of Lutein and Zeaxanthin Carotenoids and Their Role in Eye Health, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705341/
  29. AZEVEDO-MELEIRO, CH., RODRIGUEZ-AMAYA, D. B.; Qualitative and quantitative differences in carotenoid composition among Cucurbita moschata, Cucurbita maxima, and Cucurbita pepo, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17444652
  30. LIU, H., SMITH, A., et al.; Sulforaphane can protect lens cells against oxidative stress: implications for cataract prevention, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23812493
  31. PARENTE, L. M. L., SOUZA LINO, R., et al.; Wound Healing and Anti-Inflammatory Effect in Animal Models of Calendula officinalis L. Growing in Brazil, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3270572/
  32. DEMARK-WAHNEFRIED, W., POLASCIK, T., et al.; Flaxseed supplementation (not dietary fat restriction) reduces prostate cancer proliferation rates in men presurgery, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19064574
  33. KIM, Y., JE, Y.; Dietary fiber intake and total mortality: a meta-analysis of prospective cohort studies, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25143474
  34. THREAPLETON, D. E., GREENWOOD, D. C., et al.; Dietary fiber intake and risk of first stroke: a systematic review and meta-analysis, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23539529
  35. SEERAM, N. P.; Recent trends and advances in berry health benefits research, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20020687
  36. SEERAM, N. P.; Berry fruits for cancer prevention: current status and future prospects, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18211019
  37. AMERICAN INSTITUTE FOR CANCER RESEARCH; Cancer Prevention Recommendations, American Institute for Cancer Research [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/
  38. HOWE, G. R., HIROHATA, T., et al.; Dietary factors and risk of breast cancer: combined analysis of 12 case-control studies, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2156081
  39. GOYAL, A., SHARMA, V., et al.; Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/
  40. PHIPPS, W. R., MARTINI, M. C., et al.; Effect of flax seed ingestion on the menstrual cycle, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8077314
  41. BOGGS, D. A., PALMER, J. R., et al.; Fruit and vegetable intake in relation to risk of breast cancer in the Black Women’s Health Study, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20937636
  42. AUNE, D., NAVARRO ROSENBLATT, D. A., et al.; Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25527754
  43. FONSECA-NUNES, A., JAKSZYN, P., et al.; Iron and cancer risk–a systematic review and meta-analysis of the epidemiological evidence, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24243555
  44. NATIONAL CANCER INSTITUTE; Chemicals in Meat Cooked at High Temperatures and Cancer Risk, National Cancer Institute [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cooked-meats-fact-sheet
  45. THIÉBAUT, A. C., JIAO, L., et al.; Dietary fatty acids and pancreatic cancer in the NIH-AARP diet and health study, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19561318
  46. ROHRMANN, S., LINSEISEN, J., et al.; Meat and fish consumption and risk of pancreatic cancer: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22610753
  47. MOCAN, A., VODNAR, D. C., et al.; Phytochemical Characterization of Veronica officinalis L., V. teucrium L. and V. orchidea Crantz from Romania and Their Antioxidant and Antimicrobial Properties, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613244/
  48. WANG, J., XIONG, X., et al.; Effect of Crataegus Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891531/
  49. HOLTAN, S. G., O’CONNOR, H. M., et al.; Food-frequency questionnaire-based estimates of total antioxidant capacity and risk of non-Hodgkin lymphoma, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038870
  50. MOLLARD, R. C., LUHOVYY, B. L., et al.; Regular consumption of pulses for 8 weeks reduces metabolic syndrome risk factors in overweight and obese adults, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22916807
  51. YE, E. Q., CHACKO, S. A., et al.; Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22649266
  52. ORNISH, D., SCHERWITZ, L. W., et al.; Intensive Lifestyle Changes for Reversal of Coronary Heart Disease, JAMA Network [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/188274
  53. HOLTAN, S. G., O’CONNOR, H. M., et al.; Food-frequency questionnaire-based estimates of total antioxidant capacity and risk of non-Hodgkin lymphoma, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038870
  54. TIGHE, P., DUTHIE, G., et al.; Effect of increased consumption of whole-grain foods on blood pressure and other cardiovascular risk markers in healthy middle-aged persons: a randomized controlled trial, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20685951
  55. LAW, M. R., MORRIS, J. K., et al.; Use of blood pressure lowering drugs in the prevention of cardiovascular disease: meta-analysis of 147 randomised trials in the context of expectations from prospective epidemiological studies, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19454737
  56. CHAN, Q., STAMLER, J., et al.; Relation of raw and cooked vegetable consumption to blood pressure: the INTERMAP Study, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013197/
  57. CARLSEN, M. H., HALVORSEN, B. L., et al.; The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096093
  58. BACHMEIER, B. E., KILLIAN, P. H., et al.; The Role of Curcumin in Prevention and Management of Metastatic Disease, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032261/
  59. MCCARTY, M. F.; Minimizing the cancer-promotional activity of cox-2 as a central strategy in cancer prevention, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22001128
  60. ESSELSTYN, C. B., GENDY, G., et al.; A way to reverse CAD?, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25198208
  61. JACKSON, G., BOON, N., et al.; Erectile dysfunction and coronary artery disease prediction: evidence-based guidance and consensus, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20584218
  62. BUEHRING, G. C., PHILPOTT, S. M., et al.; Humans have antibodies reactive with Bovine leukemia virus, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14709247
  63. UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE; Bovine Leukemia Virus (BLV), United States Department of Agriculture: Animal and Plant Health Inspection Service [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/animalhealth/animal-disease-information/cattle-disease-information/bovine-leukemia-disease-info
  64. ROHER, A. E., TYAS, S. L., et al.; Intracranial atherosclerosis as a contributing factor to Alzheimer’s disease dementia, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21388893
  65. CHANDRA, V., GANGULI, M., et al.; Prevalence of Alzheimer’s disease and other dementias in rural India: the Indo-US study, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9781520
  66. SACKS, F. M., KASS, E. H.; Low blood pressure in vegetarians: effects of specific foods and nutrients, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3414588
  67. Sušením se ztrácí mnoho z aktivity potenciálně jedovatých látek. Více viz v JAHODÁŘ, L.; Rostliny způsobující otravy. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-4050-1.
  68. ZIELIŃSKA, S., JEZIERSKA-DOMARADZKA, A., et al.; Greater Celandine’s Ups and Downs−21 Centuries of Medicinal Uses of Chelidonium majus From the Viewpoint of Today’s Pharmacology, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5912214/
  69. CHOI, W. J., KIM, S. K., et al.; Biological Activities of Toninia candida and Usnea barbata Together with Their Norstictic Acid and Usnic Acid Constituents, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951821/
  70. RANKOVIĆ, B., KOSANIĆ, M., et al.; Anti-Inflammatory and Anti-Superbacterial Properties of Sulforaphane from Shepherd’s Purse, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509606/
  71. LENZI, M., FIMOGNARI, C., et al.; Sulforaphane as a promising molecule for fighting cancer, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24114482
  72. TAROZZI, A., ANGELONI, C., et al.; Sulforaphane as a potential protective phytochemical against neurodegenerative diseases, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983898
  73. LIU, H., SMITH, A., et al.; Sulforaphane can protect lens cells against oxidative stress: implications for cataract prevention, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23812493
  74. HEBER, D., LI, Z., et al.; Sulforaphane-rich broccoli sprout extract attenuates nasal allergic response to diesel exhaust particles, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24287881
  75. NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH; Potassium, National Institutes of Health [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
  76. AGARWAL, K. A., TRIPATHI, C. D., et al.; Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671126
  77. KUPTNIRATSAIKUL, V., THANAKHUMTORN, S., et al.; Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts in patients with knee osteoarthritis, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19678780
  78. BOMBICZ, M., PRIKSZ, D., et al.; Anti-Atherogenic Properties of Allium ursinum Liophylisate: Impact on Lipoprotein Homeostasis and Cardiac Biomarkers in Hypercholesterolemic Rabbits, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000681/
  79. JINCHUN, Z., JIE, CH.; The Effects of Taraxacum Officinale Extracts (TOE) Supplementation on Physical Fatigue in Mice, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252690/
  80. CARLSEN, M. H., HALVORSEN, B. L., et al.; The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096093
  81. BAILEY, S. J., WINYARD, P., et al.; Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of low-intensity exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in humans, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661447
  82. MURPHY, M., ELIOT, K., et al.; Whole beetroot consumption acutely improves running performance, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22709704
  83. LIDDER, S., WEBB, A. J.; Vascular effects of dietary nitrate (as found in green leafy vegetables and beetroot) via the nitrate-nitrite-nitric oxide pathway, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22882425
  84. LYONG, L. C., PETERSEN, M. R., et al.; High dietary antioxidant intakes are associated with decreased chromosome translocation frequency in airline pilots, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793852
  85. TIRALONGO, E., WEE, SH. S., et al.; Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/
  86. COHEN, M.; Rosehip – an evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22762068
  87. GIBSON, A., EDGAR, J. D., et al.; Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134881
  88. JOSLING, P.; Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022
  89. FORNUSKOVÁ, A.; Jsme to, co jíme: strava určuje složení střevního mikrobiomu více než evoluce, Akademie věd České republiky [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: http://www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/biologicko-ekologicke-vedy/Jsme-to-co-jime-strava-urcuje-slozeni-strevniho-mikrobiomu-vice-nez-evoluce
  90. WONG, J. C., KAPLAN, H. S., et al.; Lutein and zeaxanthin status and auditory thresholds in a sample of young healthy adults, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25008466
  91. WOOD, L. G., GARG, M. L., et al.; Manipulating antioxidant intake in asthma: a randomized controlled trial, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22854412
  92. SEOW, A., POH, W. T., et al.; Fumes from meat cooking and lung cancer risk in Chinese women, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11097230
  93. LÚKIÁNOS; O bozích a lidech. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1981 (překlad). ISBN 25-069-81.