Jaro vždy bylo dlouho očekávaným obdobím, kdy po studené zimě začínají v teple prvních slunečních paprsků růst byliny a pučet stromy. Zároveň byl ale v minulosti začátek jara poněkud nepříjemný v tom smyslu, že zásoby na zimu byly již téměř vyčerpány a naši předkové se tak často museli uchylovat k nedobrovolnému půstu. Z každé nepříjemnosti se však dá získat něco dobrého, a proto je možné toto období využít k pročištění těla, dodání síly a doplnění vitamínů a minerálů z čerstvých rostlin. V minulosti byla tato potřeba snad naléhavější než dnes, neboť naši předkové neměli v zimě přístup k čerstvému ovoci a tenčící se zásoby spolu s dlouhými nocemi se podepisovaly na jejich zdraví.
Mezi první jarní rostliny patří listy pampelišky, u které bylo dokázáno, že zlepšuje tělesný výkon, dále třeba popenec, česnáček, medvědí česnek, který má kardioprotektivní účinky, fialky, sedmikrásky, ale i mladé a zatím ještě křehké listy buku, lípy, břízy a javoru.
Pokud tyto rostliny nadrobno nasekáte a smícháte s řepnou šťávou, dostanete zdravý posilňující elixír bez umělých látek a pouze z místních surovin. Z bylin můžete udělat jarní salát s pohankou a řepou. Bylo totiž dokázáno, že červená řepa stejně jako pampeliška zlepšuje tělesný výkon při zachování stejného tepu.1 2 3 4
Ovocný nápoj získáte například smícháním těchto léčivých jarních rostlin s jahodovou a třešňovou šťávou. Je plný vitamínů a antioxidantů, jejichž pravidelný příjem tělo nutně potřebuje.
Česnáček lékařský na okraji lesa
- JINCHUN, Z., JIE, CH.; The Effects of Taraxacum Officinale Extracts (TOE) Supplementation on Physical Fatigue in Mice, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252690/
- BAILEY, S. J., WINYARD, P., et al.; Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of low-intensity exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in humans, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661447
- MURPHY, M., ELIOT, K., et al.; Whole beetroot consumption acutely improves running performance, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22709704
- LIDDER, S., WEBB, A. J.; Vascular effects of dietary nitrate (as found in green leafy vegetables and beetroot) via the nitrate-nitrite-nitric oxide pathway, US National Library of Medicine [online]. [vid 09. 03. 2020]. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22882425